Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Συλλογή βοτάνων στην ύπαιθρο


Σκόπευα να χρησιμοποιήσω τη λέξη "κανόνες", μιας και θα σας παρουσιάσω βασικές αρχές που θα έπρεπε όλοι να ακολουθούμε κατά την συλλογή άγριων βοτάνων. Επειδή όμως η λέξη "κανόνας" λειτουργεί απωθητικά, σαν κάτι κακό, μια ενέργεια που μας επιβάλλεται, προτίμησα να χρησιμοποιήσω τη λέξη "συμβουλές".
Οι συμβουλές μου αυτές λοιπόν αφορούν στον σωστό και ηθικό τρόπο συλλογής βοτάνων, ο οποίος γίνεται με σεβασμό πάντα στη μητέρα γη η οποία τόσο απλόχερα μας προσφέρει τους θησαυρούς της.

  • Αρχικά, σεβόμαστε το χώρο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την άδεια του εκάστοτε ιδιοκτήτη του μέρους από το οποίο διαλέξαμε να κάνουμε τη συλλογή.
  • Εάν δεν είμαστε απόλυτα εξοικιωμένοι με το κάθε φυτό, χρησιμοποιούμε έναν κατάλληλο οδηγό με εικόνες ώστε να γνωρίζουμε τι μαζεύουμε.
  • Μαζεύουμε κυρίως φυτά που βρίσκονται σε αφθονία. Επίσης, το πρώτο που συναντάμε π.χ. σε κάποιο μονοπάτι, είναι αυτό που βλέπουν όλοι πρώτο και αυτό μαζεύουν, οπότε καλό είναι να το αναζητήσουμε σε άλλο πιο απομακρυσμένο σημείο ώστε να προστατέψουμε το φυτό.
  • Φροντίζουμε πάντα να μένει πίσω ενα τμήμα του φυτού το οποίο θα οδηγήσει στην επαναφύτρωσή του. Αν είναι ρίζες, αφήνουμε ένα κομμάτι της ρίζας, βολβό ή κόνδυλο. Αν είναι άνθη ή φύλλα, προσπαθούμε να μην τραυματίσουμε το βλαστό και αφήνουμε αρκετά φύλλα ώστε αυτό να επιβιώσει.
  • Συλλέγουμε μόνο την απαραίτητη, κάθε φορά ποσότητα και όχι ότι βρίσκουμε μπροστά μας! Σεβόμαστε το γεγονός ότι δεν είμαστε οι μόνοι που επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα δώρα της γης και αφήνουμε ποσότητες για να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες των υπολοίπων συνανθρώπων μας. Καλό είναι να μαζεύουμε πρώτα τα πιο ανθεκτικά και τα ευαίσθητα προς το τέλος ώστε να αντέξουν μέχρι την επιστροφή.
  • Δεν ξεριζώνουμε τα βότανα, ειδικά εάν δε χρειαζόμαστε ολόκληρο το φυτό! Φανταστείτε να πήγαιναν 20 άτομα για συλλογή σε ένα βουνό και να ξερίζωναν όλοι ανεξέλεγκτα ότι θεωρούσαν πως χρειάζονται.. αντιλαμβάνεστε πως οποιοδήποτε βότανο, θα εξαφανιζόταν από το συγκεκριμένο σημείο σε σύντομο χρονικό διάστημα... αυτοσυγκράτηση λοιπόν!
  • Ενημερωνόμαστε για τα είδη προς εξαφάνιση και αποφεύγουμε την συλλογή αυτών. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ποικιλίες και είδη βοτάνων εάν θέλουμε να τα κρατήσουμε στην γη.
  • Ευχαριστούμε την μητέρα φύση για τα δώρα που μας προσφέρει λέγοντας μια απλή προσευχή στο τέλος της συγκομιδής. Ο καθένας μπορεί να απευθυνθεί σε όποια θεότητα τον αντιπροσωπεύει καλύτερα. Η απόδοση ευχαριστιών είναι μια σημαντική διαδικασία ενώ δείχνει και τον σεβασμό μας για την προσφορά αυτή. Μπορούμε επίσης να προσφέρουμε σπόρους του φυτού στο σημείο από όπου το συλλέξαμε ώστε νέα φυτά να αντικαταστήσουν την απώλεια.
Αυτά είναι τα λίγα βασικά που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κατά τη συλλογή βοτάνων. Το κυριότερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να μην προκαλλούμε ζημιά και να μην οδηγήσουμε μια πηγή να στερέψει..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου