Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

οι Στόχοι του "Μάγου"

Είναι κοινώς γνωστό ότι ένας "Μάγος" ακολουθεί κάποιους στόχους στη ζωή του που σκοπό έχουν να τον οδηγήσουν στην εξύψωση του πνεύματος και να τον ολοκληρώσουν σαν οντότητα. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της Μαγείας! Έχουν διατυπωθεί για αυτόν τον λόγο συγκεκριμένοι κανόνες-νόμοι τους οποίους αφείλει να ακολουθήσει.

Η προσωπική μου αντίληψη πάνω σε αυτούς τους στόχους ξεκινάει από την..

Αυτογνωσία & Αυτοβελτίωση. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίζουμε τα ελαττώματα, τις αδυναμίες αλλά και τα προτερήματά μας. Η όλη προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση αυτών, και κυρίως στην εξέλιξη του εαυτού. Ισχυρό βοήθημα για να επιτύχουμε σε αυτό αποτελεί η..
Γνώση. Η συνεχής μελέτη και ο καθημερινός συλλογισμός πάνω σε όλους τους τομείς της ζωής, θα μας βοηθήσει στην κατανόηση των δυνάμεων που μας περιβάλουν και γενικότερα του κόσμου γύρω μας. Μέσω της Γνώσης θα επιτύχουμε την..
Ισορροπία & Αρμονία με το σώμα μας και κατ επέκταση με τον κόσμο γύρω μας. Το υλικό σώμα είναι ένας ναός, ένα σύστημα τόσο περίπλοκο και τόσο οργανωμένο, που μας διατηρεί στη ζωή και προστατεύει το πνεύμα. Οφείλουμε να το διατηρούμε υγιές και καθαρό φροντίζοντας για την καλή λειτουργία του σε υλικό και πνευματικό επίπεδο. Μόλις αντιληφθούμε την σπουδαιότητά του και δούμε το σώμα σαν μικρογραφία του μακρόκοσμου, θα κατανοήσουμε ότι είμαστε ένα κομμάτι ενός συνόλου που λειτουργεί αρμονικά και όχι αυθαίρετα. Και ύστερα θα επέλθει..
ο Σεβασμός. Προς τη ζωή, τα όντα, τη διαφορετικότητα, τα πιστεύω, τις προσωπικές ανάγκες..
Γιατί ο Σοφός, πρώτα από όλα σέβεται και κατανοεί..



Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η δύναμη της Προσευχής




Πιστεύετε λοιπόν ότι πραγματικά υπάρχει θεός που ακούει τις προσευχές σας; Μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι πως όχι. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος, διαθέτοντας διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαθέτει και έναν ανάλογο βαθμό πίστης.
Είναι γνωστό όμως πως, ο τρόπος σκέψης μπορεί να κάνει τη ζωή κόλαση ή παράδεισο ανάλογα. Οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κρίνουν αυτή την άποψη, είναι σίγουρα αυτοί που κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με κάποια σοβαρή κι ανίατη ασθένεια, είτε πιστεύοντας στο θεό, ή απλά στις δυνατότητες τις δικές τους και του γιατρού.
Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ασθένεια. Ο ένας είναι θρήσκος και προσεύχεται στο θεό, ενώ ο άλλος έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα. Θα δούμε μια τεράστια διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης κι αυτό γιατί, η πίστη χαρίζει γαλήνη, σιγουριά και κυρίως εμπιστοσύνη. Έτσι, ο ασθενής, εστιάζει την προσοχή του στις θετικές εξελίξεις της ασθένειας παραβλέποντας τα προβλήματα και συνεπώς παίρνει κουράγιο για να συνεχίσει.
Οι ίδιοι οι γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς να προσεύχονται υποστηρίζοντας πως η αυτοπεποίθηση βοηθάει στην θετική εξέλιξη μιας ασθένειας.
Μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έδειξε πως όταν το άτομο είναι θρησκευόμενο, αποφεύγει τη στροφή προς τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό. Το ίδιο και για όσους εκκλησιάζονται τακτικά ή έστω ακολουθούν τη θρησκεία ανεξάρτητα από το αν εκκλησιάζονται ή όχι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως, οι ενήλικοι που δεν πατάνε στην εκκλησία, έχουν 5 φορές παραπάνω πιθανότητες να πάρουν ναρκωτικά και 7 παραπάνω να γίνουν αλκοολικοί.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως η θρησκεία και μόνο μπορεί να σε σώσει από στραβοπατήματα!! Απλώς η πίστη και η προσευχή προσφέρουν δύναμη στο άτομο.
Θα πρέπει να τονίσω βέβαια πως δεν είναι όλες οι θεραπείες αποτέλεσμα προσευχής! Ας λάβουμε υπ' όψιν και τις παροδικές ασθένειες που γιατρεύονται μόνες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ασθένειες που μόλις ολοκληρώσουν τον κύκλο τους αρχίζουν και υποχωρούν τα συμπτώματα καθώς και τις ψυχοσωματικές ασθένειες όπου εκεί ρόλο παίζει το μυαλό μας και μόνο και οι οποίες συνήθως περνάνε με ψευτοχάπια, το γνωστό δηλαδή φαινόμενο placebo.
Η πίστη επίσης, δε βοηθάει πάντα την θεραπεία και αυτό οφείλεται και εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ασθένεια και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή. Μπορεί να βοηθάει σε ασθένειες ψυχοσωματικής φύσης, τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες; Μπορούμε εντούτοις να παραδεχτούμε ότι βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση του ασθενή ή έστω στην αντίσταση εναντίον της ασθένειας.
Δυστυχώς όμως, όπως και σε πολλές καταστάσεις της ζωής, τείνουν να εμφανίζονται συχνά και διάφοροι απατεώνες που επικαλούμενοι επικοινωνία με θεούς, υποστηρίζουν ότι γιατρεύουν ασθένειες, με ανάλογο πάντα αντίτιμο, εκμεταλλευόμενοι έτσι την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων.
Το συμπέρασμα πάντως της όλης υπόθεσης, σίγουρα δεν είναι να παρατήσουμε τους γιατρούς εφόσον δουλεύει η προσευχή για μας! "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" όπως, πολύ σωστά, έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, να προσπαθήσει να απελευθερωθεί από τα ψεύτικα στηρίγματα και να ανακαλύψει επιτέλους τα όριά του και τις δυνάμεις του που δυστυχώς αφήνει με την άγνοιά του να σκεβρώνουν με τα χρόνια μέσα στον, κατά τ' άλλα, Ναό της Ψυχής του...



Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι η Μαγεία

What Is Magick

by David Rankine

© copyright 1999, 2000, 2001 David Rankine

Τι είναι η μαγεία? Ξεχάστε όλες τις παραπλανητικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις που διδαχτήκατε μέσω του φόβου και της άγνοιας και αντιμετωπίστε αυτήν την ερώτηση με ανοιχτό μυαλό. Προφανώς θα ανακαλύψετε ότι δεν αντιπροσωπεύει αυτό που σας έχουν μάθει να πιστεύετε. Η μαγεία έχει οριστεί ως "η τέχνη κι επιστήμη του να προκαλείς αλλαγές ώστε να έρθουν σε συμφωνία με τη θέληση", που μπορεί να ειπωθεί πιο απλά ως το, να προκαλείς αλλαγές να συμβούν ή ως "ενέργεια που τείνει να αλλάζει". Ο ορισμός που χρησιμοποιώ εγώ είναι "συνειδητή εξέλιξη μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας". Αυτό όμως δεν εξηγεί πραγματικά την έννοια τη μαγείας γι' αυτό θα προσπαθήσω να αναπτύξω τους παραπάνω ορισμούς χωρίς να φλυαρήσω
Σκοπός της μαγείας είναι να εκπαιδεύσει το μυαλό ώστε να τιθασεύσει και να κάνει συνειδητά δεκτές, ικανότητες όπως η διαίσθηση, η έμπνευση και η δημιουργική φαντασία. Να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο από το 10% των λειτουργιών του εγκεφάλου μας που ήδη χρησιμοποιούμε.

Η μαγεία δέχεται την αντίληψη περί ευαίσθητων, λεπτών ενεργειών ή καλύτερα, τις βιώνει. Μπορούμε να δούμε μόνο το 1/7 του φωτεινού φάσματος, αυτό όμως δε σημαίνει πως ότι δε βλέπουμε, δεν μπορεί να μας επηρεάσει (π.χ. ακτίνες Χ, υπεριώδης ακτίνες). Έτσι η μαγεία εστιάζει περισσότερο σε αυτές τις λεπτές ενέργειες και τις κατευθύνει ώστε να προκαλέσουν αλλαγές. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πείρα και εκπαίδευση ώστε να βελτιωθεί η δύναμη του μυαλού και, κυρίως, η θέληση.
Ενέργειες όπως ο διαλογισμός, έλεγχος της αναπνοής, οραματισμός, τελετουργικά και άλλα, είναι όλα σχεδιασμένα για να βελτιώσουν το μυαλό και το σώμα, να οξύνουν την αντίληψη, να ισορροπήσουν τις λειτουργίες και να μας διευκολύνουν στο να διακρίνουμε και να χειριζόμαστε καλύτερα τις ευαίσθητες λεπτές ενέργειες.
Με τον ίδιο τρόπο, μια προσωπικότητα είναι τόσο δυνατή, όσο η θέλησή της και, όσο πιο ισορροπημένο είναι το άτομο, τόσο πιο δυνατή είναι η θέλησή του...

Η πρακτική της μαγείας, τείνει να λειτουργεί ως μετατρεπτικός μηχανισμός και μπορεί να γίνει μια λεπτή διαδικασία. Όσο περισσότερο την εξασκείς, τόσο περισσότερο αλλάζεις και οι περιττές αναστολές, ενοχές, το κοινωνικό στίγμα και η αίσθηση αμαρτίας που χτίζει η κοινωνία, εξαφανίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το να απελευθερωθεί η ενέργεια, που σπαταλάται σε αυτές τις αντιλήψεις, στο πνεύμα, ενδυναμώνοντας την προσωπικότητα.
Η πιο σωματική πλευρά όπως η yoga, ο χορός, το μασάζ κ.α., απομακρύνουν την ένταση που κρατείται στο σώμα, την απελευθερώνουν και απομακρύνουν την φραγή της ενέργειας η οποία καταστρέφει πλήρως την αποδοτικότητα και μπορεί να συμβάλλει σε τυχόν ασθένειες.
Πιθανότατα, η κύρια διαφορά ανάμεσα στη μαγεία και τα άλλα θρησκευτικά μονοπάτια προς την πνευματική ανάπτυξη, είναι ότι, η μαγεία είναι πιο δυναμική και δίνει έμφαση σε εσένα για να δουλέψεις για την αλλαγή. Δεν υπάρχουν γκουρού στη μαγεία, μόνο μαθητές με διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, όπως και σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Η μαγεία τείνει να δουλεύει αρκετά με σύμβολα καθώς, αυτά αποτελούν τη γλώσσα του ασυνειδήτου και αυτή είναι μια περιοχή με τρομερή δύναμη προς άντληση. Τα σύμβολα έχουν πολλές λειτουργίες και μια από αυτές, απελευθερωμένη μέσω της μαγείας, μπορεί να είναι η ικανότητα να αναστατώσουμε το εγώ, να διακρίνουμε περισσότερες ενέργειες ή να βιώσουμε άμεσες αποκαλύψεις. Μπορεί να μην έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε πλήρως πως λειτουργούν τα σύμβολα, ξέρουμε όμως από πείρα πως, συγκεκριμένα σύμβολα, δένουν αρμονικά με συγκεκριμένα είδη ενεργειών.
Για παράδειγμα, ένας μάγος μπορεί να σου πει πως, άμα θες να προσελκύσεις την αγάπη, πρέπει να φοράς πράσινα ρούχα και άρωμα τριαντάφυλλου, πιθανότατα θα σου πει να φοράς κάτι χάλκινο όπως ένα βραχιόλι ή κολιέ κλπ. Όλα αυτά είναι αντικείμενα που συνδέονται με την Αφροδίτη η οποία αντιπροσωπεύει την αγάπη κι έτσι οι συμβουλές σχετίζονται με τη μετάδοση ενέργειας (συμπαθητική μαγεία ή το να προκαλείς καταστάσεις να συμβούν, δουλεύοντας με αντικείμενα που συνδέονται με αυτές). Αυτή είναι μια από τις πιο παλιές και κοινές πρακτικές της μαγείας. Το να δουλεύεις με σύμβολα ενός είδους ενέργειας, τείνει να ελκύει την ενέργεια αυτή.

Και μια προειδοποίηση: Η μαγεία συχνά αντιμετωπίζεται ως ένας δρόμος για κρυμμένες δυνάμεις και προσεγγίζεται για τον λανθασμένο λόγο, κυρίως για σεξ, δύναμη και πολλά λεφτά. Βέβαια, δεν υπάρχει κάτι λανθασμένο σε αυτό καθαυτό, αλλά, όταν ασχοληθείς με τη μαγεία, θα ανακαλύψεις ότι τείνεις να παίρνεις αυτό που χρειάζεσαι αντί αυτού που θες.
Όταν εφαρμόζεις τη μαγεία, χρησιμοποιείς γενικά τεχνικές για να μεταποιήσεις την κατάσταση συνειδητότητας και να ανυψώσεις ενέργεια την οποία θα κατευθύνεις για να δημιουργήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κανάλι που χρησιμοποιεί η ενέργεια όταν κατευθύνεται από τη μεταποιημένη κατάσταση συνειδητότητας, δεν είναι απαραίτητα το μονοπάτι που μπορεί να περιμένεις σε μια φυσιολογική καθημερινή κατάσταση. Η μαγεία όντως φέρνει δύναμη, αλλά είναι δύναμη για να χρησιμοποιηθεί για σένα, όχι πάνω σε άλλους.
Αυτό δε σημαίνει πως είναι λανθασμένο το να χρησιμοποιείς τη μαγεία για να αποκτήσεις περισσότερα υλικά αγαθά ούτε το να εκτελέσεις ένα τελετουργικό ή ξόρκι για να πάρεις μια δουλειά ή να καταφέρεις κάποιον να κοιμηθεί μαζί σου. Η μαγεία επικεντρώνεται στην πρόθεση και αν η πρόθεσή σου είναι να πάρεις μια δουλειά, δεν επιβάλλεσαι σε άτομα όπως εάν προσπαθούσες να αναγκάσεις κάποιον να κάνει κάτι που, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα το έκανε. Τότε μόνο επιβάλλεσαι στη θέλησή του.
Αν πραγματοποιήσεις ένα τελετουργικό για να προσελκύσεις αγάπη χωρίς να καθορίσεις ένα άτομο αλλά αφεθείς στην ευκαιρία να γνωρίσεις κάποιον και να ανθίσει η αγάπη μεταξύ σας ή για να νιώσεις περισσότερο επιθυμητός-ή και καλύτερα απέναντι στον εαυτό σου, τότε δε επιβάλλεσαι σε κανέναν, αλλά προσπαθείς να δημιουργήσεις θετική αλλαγή.
Η μαγεία είναι μια υποχρέωση στον εαυτό σου και απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή, δύναμη, ανοιχτό μυαλό σε αλλαγές και απουσία αυστηρότητας, αγάπη για τη ζωή και για τον εαυτό σου καθώς και την επιθυμία για εκπλήρωση του καθήκοντός σου. Μπορεί να έχεις ήδη όλες αυτές τις αξίες και να τις εφαρμόζεις χωρίς να το αποκαλείς μαγεία. Η μαγεία δεν έχει να κάνει με ετικέτες. Η μαγεία είναι το να μαθαίνεις τη φυσική ροή της ενέργειας στο σύμπαν και να δουλεύεις αρμονικά με αυτήν για να προκαλέσεις θετικές αλλαγές σε σένα και στο περιβάλλον σου.
...
Η εκπαίδευση και η πείρα αποκαλύπτουν δυνάμεις του υποσυνείδητου κι έτσι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα σύμβολα γίνονται πιο σημαντικά όσο αναπτύσσεσαι, ορίζοντας τη γλώσσα των ονείρων και του ασυνειδήτου και δημιουργώντας μια πιο ελαστική αντίληψη του δικτύου του σύμπαντος. Για να αναπτυχθείς πνευματικά, είναι σημαντικό να μείνεις ελαστικός και όχι δογματικός. Να είσαι ανοιχτός στις νέες εμπειρίες και πρόθυμος να αμφισβητήσεις τις ιδέες και τα πιστεύω σου εξαιτίας αυτών των εμπειριών.
Η μαγεία μπορεί να γίνει επώδυνη διαδικασία. Δεν είναι εύκολο να διατηρείς την πειθαρχία και την ειλικρινή αυτοκριτική συνέχεια. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διαχειριστείς τις ενέργειες χωρίς να χάσεις την ισορροπία μερικές φορές. Το σημαντικό είναι να παραμείνεις ειλικρινείς. Κανείς δεν είπε ότι η μαγεία είναι εύκολη! Χρειάζεται πολύ εξάσκηση, σκληρή δουλειά και πόνο αλλά η ανταμοιβή είναι η πνευματική και διανοητική ανάπτυξη, η χαρά της ζωής και η ομορφιά της μη εξαρτώμενης αγάπης.

Πέρα από τα όρια, δεν υπάρχουν όρια!



© copyright 1999, 2000, 2001 David Rankine
www.avalonia.co.uk



* Το κείμενο μεταφράστηκε από εμένα και είναι διαθέσιμο αυτούσιο στο αρχείο “Book of Shadows” που ανήκει στην ιστοσελίδα:
www.sacred-texts.com