Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η δύναμη της Προσευχής




Πιστεύετε λοιπόν ότι πραγματικά υπάρχει θεός που ακούει τις προσευχές σας; Μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι πως όχι. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος, διαθέτοντας διαφορετικό τρόπο σκέψης, διαθέτει και έναν ανάλογο βαθμό πίστης.
Είναι γνωστό όμως πως, ο τρόπος σκέψης μπορεί να κάνει τη ζωή κόλαση ή παράδεισο ανάλογα. Οι κατάλληλοι άνθρωποι για να κρίνουν αυτή την άποψη, είναι σίγουρα αυτοί που κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με κάποια σοβαρή κι ανίατη ασθένεια, είτε πιστεύοντας στο θεό, ή απλά στις δυνατότητες τις δικές τους και του γιατρού.
Ας πάρουμε για παράδειγμα δυο ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ασθένεια. Ο ένας είναι θρήσκος και προσεύχεται στο θεό, ενώ ο άλλος έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα. Θα δούμε μια τεράστια διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης κι αυτό γιατί, η πίστη χαρίζει γαλήνη, σιγουριά και κυρίως εμπιστοσύνη. Έτσι, ο ασθενής, εστιάζει την προσοχή του στις θετικές εξελίξεις της ασθένειας παραβλέποντας τα προβλήματα και συνεπώς παίρνει κουράγιο για να συνεχίσει.
Οι ίδιοι οι γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς να προσεύχονται υποστηρίζοντας πως η αυτοπεποίθηση βοηθάει στην θετική εξέλιξη μιας ασθένειας.
Μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έδειξε πως όταν το άτομο είναι θρησκευόμενο, αποφεύγει τη στροφή προς τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό. Το ίδιο και για όσους εκκλησιάζονται τακτικά ή έστω ακολουθούν τη θρησκεία ανεξάρτητα από το αν εκκλησιάζονται ή όχι. Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε πως, οι ενήλικοι που δεν πατάνε στην εκκλησία, έχουν 5 φορές παραπάνω πιθανότητες να πάρουν ναρκωτικά και 7 παραπάνω να γίνουν αλκοολικοί.
Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως η θρησκεία και μόνο μπορεί να σε σώσει από στραβοπατήματα!! Απλώς η πίστη και η προσευχή προσφέρουν δύναμη στο άτομο.
Θα πρέπει να τονίσω βέβαια πως δεν είναι όλες οι θεραπείες αποτέλεσμα προσευχής! Ας λάβουμε υπ' όψιν και τις παροδικές ασθένειες που γιατρεύονται μόνες τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις ασθένειες που μόλις ολοκληρώσουν τον κύκλο τους αρχίζουν και υποχωρούν τα συμπτώματα καθώς και τις ψυχοσωματικές ασθένειες όπου εκεί ρόλο παίζει το μυαλό μας και μόνο και οι οποίες συνήθως περνάνε με ψευτοχάπια, το γνωστό δηλαδή φαινόμενο placebo.
Η πίστη επίσης, δε βοηθάει πάντα την θεραπεία και αυτό οφείλεται και εξαρτάται από δύο παράγοντες: την ασθένεια και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενή. Μπορεί να βοηθάει σε ασθένειες ψυχοσωματικής φύσης, τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες; Μπορούμε εντούτοις να παραδεχτούμε ότι βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση του ασθενή ή έστω στην αντίσταση εναντίον της ασθένειας.
Δυστυχώς όμως, όπως και σε πολλές καταστάσεις της ζωής, τείνουν να εμφανίζονται συχνά και διάφοροι απατεώνες που επικαλούμενοι επικοινωνία με θεούς, υποστηρίζουν ότι γιατρεύουν ασθένειες, με ανάλογο πάντα αντίτιμο, εκμεταλλευόμενοι έτσι την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων.
Το συμπέρασμα πάντως της όλης υπόθεσης, σίγουρα δεν είναι να παρατήσουμε τους γιατρούς εφόσον δουλεύει η προσευχή για μας! "Συν Αθηνά και χείρα κίνει" όπως, πολύ σωστά, έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του, να προσπαθήσει να απελευθερωθεί από τα ψεύτικα στηρίγματα και να ανακαλύψει επιτέλους τα όριά του και τις δυνάμεις του που δυστυχώς αφήνει με την άγνοιά του να σκεβρώνουν με τα χρόνια μέσα στον, κατά τ' άλλα, Ναό της Ψυχής του...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου