Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ζώα "Οικείοι"

Έχουμε συνηθίσει στην εικόνα της μάγισσας συντροφιά με κάποιο ζώο, κατά κανόνα μαύρη γάτα, χωρίς να αποκλείονται τα κοράκια, οι σκύλοι, τα ποντίκια, οι βάτραχοι κλπ. Η έννοια όμως του "οικείου" (familiar στα αγγλικά), πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια του μεσαίωνα όπου διατυπώθηκε η αντίληψη ότι τα ζώα που συντρόφευαν μάγισσες, ήταν υπερφυσικές οντότητες ή μικροί δαίμονες τα οποία έστελνε ο διάβολος σε αυτές ώστε να
τις βοηθήσουν στο έργο τους ή και να τους χαρίσουν μαγικές ικανότητες. Γι' αυτόν τον λόγο, κατά την διάρκεια του κυνηγιού μαγισσών, αρκετά ζώα καταδικάστηκαν και θανατώθηκαν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους με την κατηγορία της μαγείας (!).
Η ύπαρξη ζώων-βοηθών όμως δεν περιορίζεται στις μάγισσες. Αναφορές για ζώα-οδηγητές υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς (π.χ. η πιο γνωστή περίπτωση είναι των Ινδιάνων, όπου τα ζώα κατέχουν πολύ μεγάλο κομμάτι στις παραδόσεις και στους θρύλους τους) ενώ σε πολλά παραμύθια και παραδοσιακές ιστορίες του κόσμου, συναντάμε ζώα που εμφανίζονται σε στιγμές ανάγκης με το ρόλο του βοηθού.

Φτάνοντας στο σήμερα, η έννοια του οικείου έχει διατηρηθεί, κυρίως στους νεοπαγανιστές, ακόλουθους της Wicca, ως κομμάτι των παλαιότερων πρακτικών, αλλά απαλλαγμένο από την δαιμονική μορφή του παρελθόντος. Θεωρούνται πολύτιμοι βοηθοί στις μαγικές εργασίες εξαιτίας των ενστίκτων και των ψυχικών τους ικανοτήτων, οι οποίες πηγάζουν από την ευαισθησία τους σε ενέργειες και δονήσεις, τις οποίες εμείς δε μπορούμε (ακόμα!) να αντιληφθούμε.
Βέβαια, δεν διαθέτουν όλοι οι μάγοι ζώα-οικείους, δεν είναι δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση στο ταξίδι αυτό. Ομοίως, άτομα που διαθέτουν ζώα για συντροφιά, δεν είναι απαραίτητα μάγοι!

Η γενική αντίληψη του σκοπού ύπαρξης ενός οικείου, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η πνευματική καθοδήγηση του μάγου και η όποια βοήθεια κατά τις μαγικές εργασίες. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα και η σωστή εξήγηση. Προσωπικά, δεν υποστηρίζω την θεωρία που θέλει το συγκεκριμένο ζώο να αποτελεί ενσάρκωση πνευματικής οντότητας με σκοπό την παροχή βοήθειας στον υποψήφιο μάγο. Μια τέτοια αντίληψη δίνει αέρα υπερφυσικού σε κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως φυσικό. Και γιατί είναι αυτό φυσικό? Πολύ απλά, τα ζώα είναι, όπως και εμείς, όντα σε αυτόν τον πλανήτη, σύντροφοι και συνταξιδιώτες. Πιθανώς έλκουμε συγκεκριμένα ζώα όπως έλκουμε και συγκεκριμένους ανθρώπους στη ζωή μας και φυσικά κι αυτά μπορεί να έλκονται από εμάς.
Τώρα, γιατί έλκουμε συγκεκριμένα ζώα κι αντίστοιχα, αυτά έλκονται από εμάς? Αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να γνωρίζουμε, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Πολλά βρίσκονται πέρα από το επίπεδο κατανόησής μας. Ένας ολόκληρος κόσμος απλώνεται μπροστά μας κι εμείς γνωρίζουμε ελάχιστα γι' αυτόν.
Ίσως τα πράματα στο κάτω κάτω να είναι απλά, αλλά η περιορισμένη μας αντίληψη όσον αφορά τον φυσικό κόσμο, δε μας επιτρέπει να αποδεχτούμε το προφανές και πάντα επιζητούμε απαντήσεις πολύπλοκες, που να ταιριάζουν στα δικά μας ιδανικά. Τόσο απλά που ίσως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να απολαύσουμε την παρέα των οικείων μας, φροντίζοντάς τους, και φερόμενοι σε αυτούς σαν σε ομοίους, και ίσως τότε μάθουμε πολλά από αυτήν την σχέση.. ίσως αυτή είναι η καθοδήγηση που μας προσφέρουν.. 

Αυτές βέβαια είναι προσωπικές σκέψεις. Αν εσείς επιλέξετε να υιοθετήσετε την ιδέα του οικείου ως βοηθό-πνεύμα, φυσικά και μπορείτε να το κάνετε. Να θυμάστε όμως πάντα ότι κανένα ζώο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως εργαλείο. Τα ζώα, όπως κι εμείς, είναι όντα με ελεύθερη βούληση, την οποία και οφείλουμε να σεβαστούμε. Είναι δικαίωμά τους να αποφασίσουν εάν θα σας συντροφεύσουν ή όχι, εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στις εργασίες σας και φυσικά δεν πρέπει ΠΟΤΈ να εξαναγκάζονται για οτιδήποτε. Άλλωστε, ανήκει στην γενικότερη αντίληψη ενός μάγου ο σεβασμός προς τη φύση και τα πλάσματά της...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου